h1

Architecture Monday

December 26, 2016

This one’s not built yet, but it’s already got me intrigued.  An insertion into and old former water tower, in the town of Noordwijk, Netherlands.

Through that lovely model we can see how this is an example of a building “designed in section”, which is to say that there has been a lot of attention placed into the interplay of rooms and spaces in the vertical direction.  We’re more familiar with looking at plan views, and evaluating how this room joins another room just next to it.  But the upwards dance is just as important in creating spaces that feel good and enlivening, especially in something like a tower which, by it’s very nature, can’t accommodate much spreading out.  The model shows off the complex interlocking rooms, with mezzanines, double height spaces, stairs criss-crossing, and the grand windows both high and low.

An adaptive reuse (yay!) that will house both a private home and some public areas, the tower will be capped with a viewing platform to look out over the rugged landscape.  Colour me interested!

Water Tower by Studio Akkerhuis

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: