h1

Architecture Monday

June 13, 2016

This is a fun and delightful adaptive reuse project!

The starting point – a hollow shell of an old 1860 Tobacco Warehouse, wrought from weathered old brick:

The end point – a new theatre with a luminous lantern roof that takes full advantage of all those wonderful original arched brick openings:

I really like how they pushed up the roof and made the entire band between the old brick shell and the new roof transparent, letting lots of indirect light flood inside (a very different quality of light than the typical stage lighting) while, at night, becoming a beacon announcing the theatre.

Even more so, I love how the original brick walls are celebrated, with all their texture and the marks of time becoming part of the interior experience.   The new roof and support amenities are supported by a new, independent, steel frame.  The steel is black, while the new interior partitions are of plywood and black panels.    A roof deck lets patrons take in the surroundings, including the Brooklyn bridge looming large overhead.

It’s bold, it’s open, it lets the materials do a lot of the talking.

With just a little love and some fine design savvy (by Marvel Architects), this otherwise unused block of bricks has become part of the community once more.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: