h1

Architecture Monday

November 23, 2015

You have a wharf. You have an old gantry, upon which a crane used to run. Used to run – now it is but a giant chunk of concrete, two parallel beams of immense size riding above the water. What do you do?

Adaptive reuse!

click for project info

How about placing a delicate 3-story tall glass box atop that muscular form, connecting all with passageways and platforms? Yes, please. Thus was born the Kraanspoor on the former NDSM shipyard in Amsterdam. 135k square feet of office and amenities. A luminous extrusion that amazingly does not sit on the concrete, but instead floats ten feet above it. Brise soeils create a rhythm on the outside. From within, the space opens explosively outward.

Wonderfully done. A reinvigorating of a disused waterfront, the ingenious use of already-created foundation (avoiding the waste of demolition), and a simple elegant building. A triple shot of excellence.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: